Kyberbezpečnost pro děti – Akademie CUH učí hravou formou, jak se bezpečně pohybovat v divokém digitálním světě

Akademie Company (Un)Hacked (CUH) je skvělým úvodem do světa digitální bezpečnosti pro děti od 13 let – během zhruba dvacetiminutové hry ve virtuální realitě se naučí, jak s pomocí manažera hesel správně zabezpečit své online účty, chránit soukromí na internetu nebo bezpečně nakládat s cizími USB zařízeními.

Dlouho očekávaný scénář Akademie Company (Un)Hacked byl na konci dubna lokalizován do češtiny a slovenštiny. Od května 2024 ho společnost ZEBRA SYSTEMS nabízí za jednotnou cenu 1.000 EUR na dobu jednoho roku pro všechny žáky a studenty jedné školy ve věku od 13 let.

Ahoj Kevine! Kolega Aleš Hok netuší, proč ho s headsetem na hlavě prosím, aby mi zamával 🙂

Novinkou Akademie je, že se odehrává převážně ve smíšené realitě, což znamená, že komunikační obrazovka se v úvodu objeví třeba na lavici ve třídě nebo v počítačové učebně. Až v druhé části scénáře, ve kterém zachraňujete ukradený účet spolužačky Alice, se přeneseme do virtuální reality hackerského doupěte. Ale neprozrazujme úplně všechno.

Proletět s dronem bludištěm ventilačního systému? Připadá vám to jednoduché? Tak si to zkuste z druhé strany!

Důležité je vědět, že děj Akademie CUH je poskládán hravým způsobem ve spolupráci s pedagogy a psychology, aby udržel pozornost dětí po celou dobu akce, a hlavně, aby je nechal prožít všechny zásadní bezpečnostní situace, ve kterých se mohou ocitnout.

Účastník tréninku proto nejen slovně odpovídá, ale hlavně jedná. Pomocí dronu doručí Alici na „jejich červenou lavičku“ u školy USB s manažerem hesel, což vtipně komentuje slovy, že by se raději dostavil osobně, ale „má zaracha“. Kvůli nadměrnému času strávenému u počítače to asi nebude 🙂

Jaké dovednosti si žáci a studenti osvojí?

  • Základy slušné a bezpečně komunikace online
  • Rizika a důsledky krádeže účtů, včetně deepfake
  • Význam silných hesel
  • Proč používat manažera hesel
  • Dávat pozor na neznámá USB zařízení

A to nejlepší na konec – po skončení výukové části programu dostane účastník za odměnu přístup ke hře Cyberspacelink, která je standardní součástí desátého scénáře Company (Un)Hacked pro dospělé.

Cyberspacelink – malwarovými kostkami rozbíjejte firewally!

Tady se už žáci nic nového z oblasti kyberbezpečnosti nenaučí, ale po dvaceti minutách sezení na virtuální židli se aspoň trochu rozhýbou, když s malwarovými kostkami v ruce rozbíjejí firewally. Aplikace umožňuje zápis a sledování nejlepšího skóre, ale dostanete se k ní až po úspěšném absolvování celého tréninku. Školní soutěž o nejlepšího hackera může začít!

Opakování je matka moudrosti, ale v tomto ohledu byli moudří také vývojáři z polské Wroclawi z firem Sun Capital a Giant Lazer.

ZEBRA SYSTEMS distribuuje Akademii CUH v České republice, na Slovensku, v regionu Adriatic a v USA.