Silný prožitek je garancí vysoké efektivity tréninku kyberbezpečnosti ve VR, říká autor myšlenky, Krzysztof Konieczny

Trénink ve virtuální realitě, ve kterém se můžete vžít do role hackera, vyvinula polská společnost Sun Capital. Co stálo za vznikem Company (Un)Hacked nám během prvního setkání ve Wroclawi prozradil Krzysztof Konieczny, CEO Sun Capital.

Vaše společnost se dlouhá léta věnuje distribuci konkrétních IT řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti. Vytvoření vlastního vzdělávacího produktu ve virtuální realitě je krokem do neznáma – co vás k tomuto rozhodnutí přivedlo?

Kybernetickou bezpečností se moje společnost zabývá již 20 let. Během této doby jsme vyřešili mnoho problémů, a díky spolupráci s klienty a partnery získali zkušenosti, které jsme začali integrovat do školení pro zákazníky. Stalo se, že se k nám do kanceláří přistěhovala společnost specializující se na programování VR, se kterou máme přátelský vztah. Jako člověk, který se vždy snaží využít všechny dostupné zdroje, jsem navrhl spolupráci s našimi přáteli na vývoji společné aplikace zaměřené na kybernetickou bezpečnost. Po třech letech tvrdého týmového úsilí máme konečně životaschopnou aplikaci Company (Un)Hacked, která aktuálně obsahuje 10 lekcí věnujících se nejběžnějším rizikům.

Jak na Company (Un)Hacked reagují první klienti?

Přesně to mi dělá největší radost – pozorovat, jak lidé na školení reagují! Je to úžasný pocit, vidět, jak se účastníci tréninku noří hluboko do světa virtuální reality, zažívají něco nového, zapojují všechny smysly a mají radost doslova jako malé děti. Rád pozoruji, jak jsou lidé překvapeni prostředím, událostmi a akcí, usmívají se, a viditelně jsou emocionálně pohlceni probíranou látkou a příběhem. Výsledkem je samozřejmě vysoká efektivita tréninku.

Kdo je mezi prvními zákazníky a jak probíhá implementace tréninku?

Společnosti, do kterých jsme Company (Un)Hacked prodali, jej aplikují různými způsoby. Na jednom z letišť v Polsku je vyhrazená osoba, která řídí školení, zodpovídá za plánování a individuální školení všech zaměstnanců pomocí VR brýlí. Toto školení se provádí pravidelně a samozřejmě i pro nové zaměstnance při nástupu. Naše školení je totiž zcela samostatné a nevyžaduje, aby měl školitel předchozí znalosti o kybernetických bezpečnostních otázkách. Podobná je situace v polské pobočce velké telekomunikační společnosti. Ale aplikace může sloužit i k rozšíření a posílení tradičních skupinových workshopů za účasti lektora. V takovém případě je vždy jeden účastník vybrán k absolvování lekce s brýlemi a ostatní jeho postup sledují na velké obrazovce. Následně probíhá diskuse a sdílení zkušeností. Rád bych rovněž uvedl, že školení získalo značnou popularitu ve vysokoškolských institucích a školách. Kromě bezpečnostního aspektu instruktoři studentům představují VR technologie a jejich specifické vzdělávací možnosti.

Slawek Burak, Krzysztof Konieczny (Sun Capital) a Marek Prorok (Zebra Systems) před nejstarší restaurací v Evropě – Piwnica Świdnicka, Wroclaw